Hierbij voor iedereen het recept voor het hoofdgerecht van het avondmaal. De ingrediënten moeten jullie zelf aanpassen naar de grote van je patrouille.
Hoofdgerecht: Broodje hamburger
A – Het Broodje
Ingrediënten (8 persoons)
- 750 gram patentbloem
- 24 gram bakpoeder gezeefd
- 4,5 gram zout
- 45 gram roomboter op kamertemperatuur
- ca. 417 gram water
- bakboter of olie
Bereidingswijze
- roer de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar in een kom
- Voeg de roomboter en het water toe en kneed tot een soepel, glad deeg
- verdeel het deeg in 8 bollen
- vet de pan in
- doe het deeg in de pan en zorg dat het bij de bodem en de randen goed aansluit
- prik met een vork gaatjes in het deeg, of snij het een paar keer in met een scherp mes (zo gaat het brood niet scheuren)
- laat het brood even rusten met het deksel op de pan
- zorg dat het vocht tijdens het bakken kan ontsnappen (bijvoorbeeld door 2 satéprikkers over de rand van de pan te leggen) het deksel niet scheef op de pan leggen
- bak het brood ongeveer 50 tot 60 minuten op de kleinste stand
- het brood is gaar als je erop tikt en het een hol geluid geeft
B – De Hamburger
Ingrediënten (8 personen)
- 1 kg gehakt (rundergehakt)
- 2 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- peper en zout
- 2 eieren
- 1 eetlepel ketchup
- 3 eetlepels paneermeel
- boter om in te baken
Bereidingswijze
- Snipper de ui en pers de knoflook
- Meng in een grote kom het gehakt met de ui en knoflook, de paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper. Doe het ei, ketchup en paneermeel er bij en kneed dit door.
- Kneed 8 mooie burgers van het gehaktmengsel en laat dit (als je er tijd voor hebt) afgedekt met huishoudfolie even (ongeveer 30 minuten) rusten op een koele plek.
C – Het Samenstellen
Ingrediënten (8 persoons)
- sla
- tomaat
- eventueel kaas
- ui
- augurken
- mayonaise en/of ketchup
Bereidingswijze
- bak het brood
- pel de ui en snijd hem op ringen
- was de sla
- snij de tomaat op plakken
- verhit de koekenpan met een beetje boter of olie, en bak hierin de uiringen
- schep ze uit de pan en zet ze apart
- bak de hamburgers in de koekenpan waarin de uiringen gebakken zijn rondom goudbruin
- opbouwen ban het broodje hamburger (van onder naar boven)
- besmeer de onderste helft van het broodje met mayonaise
- beleg het met sla
- leg hierop de tomaat
- leg op de tomaat de hamburger en de eventuele kaas
- leg op de hamburger de augurk en de gebakken uiringen
- doe hierop saus naar smaak
- leg de bovenkant van het broodje hierop en zet het geheel vast met een prikker