L.S.W.

L.S.W.

Landelijke Scouting Wedstrijden

In 1924 organiseerde de toenmalige vereniging “De Nederlandse Padvinders” (NPV) selectiewedstrijden om te bepalen wie zouden worden afgevaardigd naar de wereldkampioenschappen tijdens de tweede wereldjamboree in Denemarken. Deze selectiewedstrijden werden gewonnen door Verkenners uit Bloemendaal, Utrecht en Wageningen. De voorselectie voor de wereldkampioenschappen was goed bevallen, waarop men vanaf 1925 Patrouillewedstrijden ging organiseren. De wedstrijden werden gehouden met Pinksteren op Gilwell Ada’s Hoeve in Ommen. In de beginjaren waren de klasse-eisen het uitgangspunt van de wedstrijden.

Tegen het eind van de jaren dertig veranderde dat naar een centraal thema waarop alle activiteiten werden gebaseerd. Zo’n thema was eerst een rode draad door de activiteiten heen. Maar tegenwoordig zijn het grote spektakels. Shows met Robin Hood, Indiana Jones of Doortje op zoek naar de tovenaar van Oz, zodat je bijna vergeet dat het om wedstrijden gaat. Tijdens de oorlogsjaren werden geen wedstrijden gehouden, in 1946 werd de draad weer opgepakt. In de loop van de jaren zijn de activiteiten van Scouts veranderd en zijn ook de wedstrijden daarop aangepast.

Doordat ook meisjes aan de wedstrijden deelnamen en alle Nederlandse Scoutingverenigingen samengegaan waren in Scouting Nederland, werd in 1979 de naam van de Landelijke Patrouillewedstrijden veranderd in Landelijke Scoutingwedstrijden. Sinds 1990 is de LSW verhuisd van de Ada’s Hoeve in Ommen naar het centraler in het land gelegen Scoutcentrum Buitenzorg in Baarn. Het organiseren van de Wereld Jamboree in 1995 kostte zoveel tijd en mankracht van Scouting Nederland dat in dat jaar geen LSW konden worden gehouden. In 2010 werd alweer voor de 75e keer de Landelijke Scoutingwedstrijden gehouden.

Bekijk de site van de Landelijke Scouting Wedstrijden