Over ons

Over ons

Sinds 1968 wordt met succes het ZePaKa georganiseerd en deze Zeeuwse Patrouille Kampioenschappen (de Regionale Scouting Wedstrijden) beleefde in 2023 haar 55-jarig jubileum.

Tijdens de activiteit gaan ongeveer 160 scouts verdeeld over zo’n 25 patrouilles met elkaar de strijd aan voor de titel ‘Beste patrouille van Zeeland’. De twee beste patrouilles van deze wedstrijd vertegenwoordigen de regio tijdens de jaarlijkse Landelijke Scouting Wedstrijden.

Oorspronkelijke werd het ZePaKa georganiseerd vanuit het District Zeeuwsch-Vlaanderen en stond ZePaKa dus voor ‘Zeeuwsch-vlaamse Patrouille en gidsen Kampioenschappen’. In 2001 heeft Scouting Nederland alle scoutinggroepen onderverdeeld in 46 regio’s en werd het District Zeeuwsch-Vlaanderen opgenomen in Regio Zeeland.

Aangezien het ZePaKa de enige RSW binnen Scouting Regio Zeeland is en een regionale activiteit, zijn alle Zeeuwse groepen met hun speltak Scouts welkom om deel te nemen. Helaas is er niet zoveel ruimte beschikbaar om alle patrouilles van Regio Zeeland te kunnen herbergen en hebben wij een limiet van 30 patrouilles1. Tevens hebben de groepen welke in de organisatie zitten voorrang op deelname.

Organisatie

De organisatie van het ZePaKa is in handen van onderstaande groepen:

en twee kampleiders:

(Oud-)scouting leden

Tijdens het ZePaKa komen altijd vaak (oud-)scouting leden even buurten om de sfeer nog eens te proeven en werd weleens de wens uitgesproken “Goh, als we nog eens mee konden doen …“.
Deze nostalgie heeft uiteindelijk geleid dat, sinds de 50e editie, ook veteranen-patrouilles welkom zijn eens in de 5 jaar. Gezien de leeftijdsgrenzen die het ZePaKa handhaaft kunnen deze patrouilles alleen mee strijden zonder voor een prijs in aanmerking te willen komen.

COVID

In verband met COVID-19 en de op dat moment geldende maatregelen waren in 2020 & 2021 een fysiek ZePaKa niet mogelijk. In 2020 werd er nog wel een digitale versie van het ZePaKa georganiseerd, maar in 2021 was het organisatorisch helaas niet te realiseren, naast dat ‘iedereen’ online moe was.


Voetnoot:

1 Limiet:
Het maximaal aantal van 30 patrouilles is een benadering en sterk afhankelijk van de locatie waar het ZePaKa wordt gehouden. In de Zuidelijke Braakmanbossen was het limiet 30 ivm vergunning en Groede Podium had geschat niet meer ruimte dan 28 patrouilles.